Видеоклипове, показващи пламъци, излизащи от дома на покойния основател на Ислямска

...
Видеоклипове, показващи пламъци, излизащи от дома на покойния основател на Ислямска
Коментари Харесай

Протестиращи в Иран подпалиха дома на аятолах Хомейни

Видеоклипове, показващи пламъци, излизащи от вкъщи на починалия създател на Ислямска република Иран аятолах Рухола Хомейни, бързо се популяризират в обществените мрежи. Активисти настояват, че пожарът е провокиран от протестиращи, заяви Ройтерс.

Агенцията показва, че е проверила местоположението на обекта, сниман в два видеоклипа, употребявайки за съпоставяне отличителни обекти и здания, които съответстват с показаните изображения.

Иранската агенция Тасним обаче отхвърли фамилният дом на рода на Хомейни, трансфорат в музей, да е бил запален. Медията заяви единствено, че " пред къщата са се събрали дребен брой хора ".

Във видеоклипове, които се въртят в обществените мрежи, се вижда как десетки хора ликуват, до момента в който в постройката се появяват огнени езици.

Ройтерс отбелязва, че не може да ревизира посредством самостоятелен източник по кое време са били снимани видеоклиповете. Активистката мрежа 1500Тасвир съобщи, че случаят е станал вчера вечерта в Хомейн, родния град на Хомейни, който се намира южно от столицата Техеран.

" Разпространените изказвания са неистина ", съобщи организация Taсним и добави: " Вратите на къщата на починалия създател на Великата гражданска война са отворени за обществеността. "

Хомейни умря през 1989 година Неговият правоприемник, аятолах Али Хаменей, е под все по-голям напън поради митингите, избухнали в цялата страна след гибелта на 16 септември на младата иранска кюрдка Махса Амини, умряла в ареста на иранската нравствена полиция.

Тасним заяви за излезли по улиците проправителствени стачкуващи в североизточния град  Мащхад, където през вчерашния ден бяха убити двама членове на проправителствената милиция „ Басидж “.

Вчера вечерта хиляди хора са излезли по улиците в десетки градове на Иран в нов стадий на митинги против властническата политика на ръководещите. Някои от тези митинги са били грубо потушени, съобщи ДПА. Очевидци от Техеран споделят, че държанието на стачкуващите в столицата е все по-безстрашно. В провинциите жителите разказват подиуми, наподобяващи " революция ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР